Cornelia Hoeve

Midden in het Friese landschap ziet u de mooie boerderij staan die een thuis biedt aan twaalf bewoners met dementie of een vergelijkbaar ziektebeeld. De Cornelia Hoeve in Eesterga is een fijne en veilige plek om te wonen als het thuis niet meer gaat. Als u de boerderij binnenkomt loopt u al gauw richting het hart van het pand. Door de lichtstraat op het dak is dit een grote lichte ruimte. Behalve dat alle appartementen hieraan grenzen worden er ook regelmatig activiteiten gehouden. In de woonkamer aan de voorzijde van het pand ontmoeten bewoners elkaar. Lekker op de bank of in de stoel met het uitzicht op de landerijen. Aan de eettafel wordt waar mogelijk gezamenlijk gegeten.

Wonen en welzijn bewoner leidend

Eigen regie is heel belangrijk bij kleinschalig wonen. We gaan uit van wat iemand zelf kan doen en waar de familie kan ondersteunen. Heeft de familie altijd een rol gespeeld in een bepaald onderdeel in het leven van een bewoner? Binnen Cornelia Hoeve blijven we dat voortzetten om de bewoner zoveel mogelijk een gevoel van thuis te geven. We vinden het van groot belang om de rituelen en waarden van bewoners te kennen. Daardoor kunnen we iemands voorkeuren en behoeften beter begrijpen. Cornelia Hoeve is de woonomgeving van de bewoner en daarom is wonen en welzijn leidend. De zorg is ondersteunend. Indien mogelijk bepaalt de bewoner een eigen dag invulling waarin wij helpen structuur aan te brengen. Dit geeft rust gedurende de dag. Er worden wel mogelijkheden aangeboden zoals koffiedrinken, was opvouwen, tuinieren of wandelen. Ook worden er regelmatig activiteiten georganiseerd met bijvoorbeeld muziek. Om naar te luisteren of te kijken of zelf mee te doen.

Heerlijk wonen

De Cornelia Hoeve heeft een fijne huiselijke sfeer. Iedere bewoner heeft een eigen appartement met badkamer in het achterste gedeelte van de boerderij. Het weidse uitzicht aan de achterzijde van de boerderij is bijzonder mooi. Hier kun je kilometers ver kijken over de landerijen. In de tuin rondom de boerderij hebben bewoners de gelegenheid om lekker buiten te zijn en eventueel actief te genieten van de tuin. Ieder appartement heeft een woon-slaapkamer met een eigen badkamer. De woning mag ingericht worden met persoonlijke spullen van de bewoner. Over het algemeen brengen de bewoners veel tijd door in de gezamenlijke woonkamer maar wanneer ze dat willen kunnen ze zich terugtrekken in het eigen appartement.

Belangrijke rol voor familie en vrijwilligers

Familieleden en vrijwilligers horen bij het dagelijkse leven binnen de Cornelia Hoeve. Zij ondersteunen bij maaltijden, begeleiden uitstapjes en komen regelmatig langs om bijvoorbeeld samen te wandelen, lezen of een kopje koffie te drinken. Met elkaar zorgen we voor een optimaal welzijn van de bewoners.

Wanneer kan iemand in de Cornelia Hoeve komen wonen?

Als iemand de veiligheid nodig heeft van 24 uur per dag zorg en contact als gevolg van dementie of een vergelijkbaar ziektebeeld dan kunnen wij een veilig thuis bieden. Cornelia Hoeve is een warme thuishaven waar we kijken naar de mogelijkheden en bewoners de ruimte bieden om zoveel mogelijk zichzelf te zijn.

Hoe we werken

We geloven dat als we de bewoner echt leren kennen en ruimte geven om volgens eigen gebruiken en waarden te leven dit een positief effect heeft op het welzijn. We kunnen beperkingen en problemen niet altijd wegnemen maar door het aanpassen van de omgeving en bejegening ervaren de bewoners meer eigen regie. We werken intensief samen met de specialist ouderengeneeskunde en waar nodig met de fysiotherapeut, ergotherapeut, psycholoog en andere specialisten.

Wat moet ik regelen?

Verpleegkundige Sandra Meesters-Hoogkamp is het aanspreekpunt voor onze kleinschalige woonvormen. Wilt u uw belangstelling kenbaar maken dan kunt u contact met haar opnemen, via: s.meesters@hofenhiem.nl. Sandra Meesters-Hoogkamp is ook telefonisch te bereiken via de receptie van Suderigge: 0514 – 72 92 00.  Zij bespreekt met u of Cornelia Hoeve een geschikte plek is voor de situatie van uw naaste of dat een andere kleinschalig wonen locatie zoals De Werf, Ús Hof of Ús Hiem misschien beter aansluit. Sandra kan u ook meer vertellen over eventuele wachtlijsten. We stellen altijd voor om u rond te leiden samen met uw naaste(n). Het is voor iedere betrokkene en zeker voor de toekomstige bewoner fijn om alvast de fijne sfeer te ervaren en te kijken of dit aansluit bij hem of haar. Uit ervaring weten we ook dat het helpend kan zijn om de toekomstige bewoner mee te nemen in de aanstaande verhuizing. Wanneer er een appartement vrijkomt dan nemen we contact met u op. U of de casemanager dementie kan dan een aanvraag doen voor een ‘Besluit tot opname en verblijf’ (artikel 21) bij het CIZ. Deze aanvraag kan maximaal acht weken voor de verhuizing gedaan worden. Voor meer informatie over dementie kunt u terecht op de website leven met dementie.

3mfy4sdxun3n44w6p9jmknmkq3gg666adsgzpkadkp4qsmjqpj9awpibioqs8533ruyq5gm62z67fhpvny4gmj7tkinp9h69jxw