Ús Hiem

In kleinschalig wonen Ús Hiem, grenzend aan woonzorgcentrum Doniahiem, wonen zeven ouderen met dementie of een vergelijkbaar ziektebeeld. Bij mooi weer ziet u al van ver de bewoners genieten van de belevingstuin. Lekker onder de parasol op het terras of bij de buitenfitnessapparaten. Elke bewoner heeft zijn of haar eigen appartement. Elk appartement bevat een woonkamer, keukenblok, slaapkamer en badkamer. Maar veel van het dagelijkse leven speelt zich af in de gezamenlijke huiskamer en keuken. Dat is de plek waar men samenkomt om koffie te drinken, te eten, een activiteit te doen of gewoon lekker te zitten.

Wonen en welzijn bewoner leidend

Eigen regie is heel belangrijk bij kleinschalig wonen. We gaan uit van wat iemand zelf kan doen en waar de familie kan ondersteunen. Heeft de familie altijd een rol gespeeld in een bepaald onderdeel in het leven van een bewoner? Binnen Ús Hiem blijven we dat voortzetten om de bewoner zoveel mogelijk een gevoel van thuis te geven. We vinden het van groot belang om de rituelen en waarden van bewoners te kennen. Daardoor kunnen we iemands voorkeuren en behoeften beter begrijpen. Ús Hiem is de woonomgeving van de bewoner en daarom is wonen en welzijn leidend. De zorg is ondersteunend. Indien mogelijk bepaalt de bewoner een eigen dag invulling waarin wij helpen structuur aan te brengen. Dit geeft rust gedurende de dag.

Volop activiteiten

Naar behoefte worden er regelmatig activiteiten gedaan, gezamenlijk of individueel. Muziek speelt een belangrijke rol binnen Ús Hiem. Er wordt veel muziek afgespeeld van vroeger, dit is herkenbaar voor de bewoners en ze zingen dan ook enthousiast mee. Ook komt er regelmatig een accordeonist langs om liedjes ten gehore te brengen. Verder wordt de Tovertafel vaak gebruikt. Dit is een speelse zorginnovatie die ouderen met dementie met elkaar en hun omgeving verbindt en beweging stimuleert. Ook worden er spellen gespeeld waarbij onderwerpen van vroeger terugkomen in de vorm van foto’s, objecten, geuren en muziek. Dit brengt veel herinneringen terug en daardoor verhalen naar boven. En af en toe een spel om te bewegen, een creatieve activiteit en natuurlijk veel tafelgesprekken onder het genot van een kopje koffie of thee.

Belangrijke rol voor familie en vrijwilligers

Naast de woonbegeleiders en de zeven bewoners zijn er ook regelmatig familieleden of vrijwilligers over de vloer in Ús Hiem. Dit zorgt voor een gezellige en dynamische sfeer. Familieleden komen op bezoek, drinken een kopje koffie of maken een wandeling met de bewoners.

Wanneer kan iemand in kleinschalig wonen Ús Hiem komen wonen?

Als iemand de veiligheid nodig heeft van 24 uur per dag zorg en contact als gevolg van dementie of een vergelijkbaar ziektebeeld dan kunnen wij een veilig thuis bieden. Kleinschalig wonen Us Hiem is een warme thuishaven waar we kijken naar de mogelijkheden en bewoners de ruimte bieden om zoveel mogelijk zichzelf te zijn.

Hoe we werken

We geloven dat als we de bewoner echt leren kennen en ruimte geven om volgens eigen gebruiken en waarden te leven dit een positief effect heeft op het welzijn. We kunnen beperkingen en problemen niet altijd wegnemen maar door het aanpassen van de omgeving en bejegening ervaren de bewoners meer eigen regie. We werken intensief samen met de specialist ouderengeneeskunde en waar nodig met de fysiotherapeut, ergotherapeut, psycholoog en andere specialisten.

Wat moet ik regelen?

Wilt u uw belangstelling kenbaar maken dan kunt u contact opnemen met de receptie van Doniahiem via: 0513 – 43 15 55. Zij kunnen u doorverbinden met verpleegkundige Liang Cheng. De verpleegkundige bespreekt met u of Ús Hiem een geschikte plek is voor de situatie van uw naaste of dat een andere kleinschalig wonen locatie zoals Cornelia Hoeve, De Werf of Ús Hof misschien beter aansluit. Ook kan hij u meer vertellen over eventuele wachtlijsten. We stellen altijd voor om u rond te leiden samen met uw naaste(n). Het is voor iedere betrokkene en zeker voor de toekomstige bewoner fijn om alvast de fijne sfeer te ervaren en te kijken of dit aansluit bij hem of haar. Uit ervaring weten we ook dat het helpend kan zijn om de toekomstige bewoner mee te nemen in de aanstaande verhuizing. Wanneer er een appartement vrijkomt dan nemen we contact met u op. U of de casemanager dementie kan dan een aanvraag doen voor een ‘Besluit tot opname en verblijf’ (artikel 21) bij het CIZ. Deze aanvraag kan maximaal acht weken voor de verhuizing worden gedaan. Voor meer informatie over dementie kunt u terecht op de website leven met dementie.

3mfy4sdxun3n44w6p9jmknmkq3gg666adsgzpkadkp4qsmjqpj9awpibioqs8533ruyq5gm62z67fhpvny4gmj7tkinp9h69jxw